Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

κουλουράκια με ούζο ,όπως στο χωριό .

κουλουράκια με ούζο ,όπως στο χωριό .
Υλικά : 2 κιλά αλεύρι ειδικό για τσουρέκι
340 γραμ. ζάχαρη
60 γραμ. αμμωνία σε σκόνη
700 γραμ. ούζο
1.5 κουταλάκι γλυκού σόδα(ποτό)
1 ποτήρι κρασιού καλαμποκέλαιο
Εκτέλεση :Ανακατεύω λάδι,ζάχαρη και βανίλιες ,στο ούζο διαλύω τη σόδα και την αμμωνία ,τα βάζω όλα μαζί και μετά το αλεύρι.Τη ζυμώνω κάμποση ώρα στο μίξερ αφήνω λίγο να κάνει φουσκάλες και σχηματίζω κουλούρια ,στο φούρνο στους 185 ,δεν ροδίζουμε την παραψηθούν .
Καλό πάσχα!

τα έφτιαξα πέρσι ,τέλεια ,η θεία μου τα έκανε ακόμα καλύτερα!

συκωτάκι με πλευρώτους κονιάκ και πετιμέζι


συκωτάκι με πλευρώτους κονιάκ και πετιμέζι Υλικά: 1/2 κιλ. συκώτι μοσχαρίσιο κομμένο σε μπουκίτσες , 1 ποτ. κρασιού κονιάκ ,μανιτάρια πλευρώτους 5-6, πετιμέμι το ίδιο με το κονιάκ,λίγο αλεύρι για αλεύρωμα , λάδι ,δεντρολίβανο .
Εκτέλεση: Αλευρώνουμε το συκώτι , βάζουμε σε βαθύ τηγάνι λάδι και τηγανίζουμε ,προσθέτουμε και τα μανιτάρια σβήνουμε με κονιάκ ,μόλις εξατμιστεί λίγο ,βάζουμε και το πετιμέζι ,το αφήνουμε να δέσει η σάλτσα,αν θέλουμε συμπληρώνουμε και λίγο νεράκι. Καλή όρεξη!

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

κέικ με ζεστή σοκολάτα(πολύ εύκολο ,δεν θέλει ούτε μίξερ)

κέικ με ζεστή σοκολάτα(πολύ εύκολο ,δεν θέλει ούτε μίξερ)

υλικά:420 γραμμάρια καστανή ζάχαρη ,420 γραμμάρια μαργαρίνη ,5 αβγά ,125 γραμμάρια αλεύρι, 10 γραμμάρια κακάο ,100 γραμμ. κουβερτούρα .

εκτέλεση : Ανακατεύουμε ζάχαρη ,αυγά ,βούτυρο λιωμένο και το κακάο,στο τέλος το αλεύρι.Ψήνουμε
στους 180 για 20 λεπτά .Ζεσταίνουμε το γάλα και την κουβερτούρ αγίνεται σάλτσα το ρίχνουμε αφού έχει ψηθεί .το καλοκαίρι γίνεται ωραίο αν το αφήσεις μετά το ψήσιμο στο ψυγείο

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

μπουτάκια κοτόπουλου με μπέικον και ελιές

μπουτάκια κοτόπουλου με μπέικον και ελιές
Υλικά: μπουτάκια κοτόπουλο ,μπέικον, λευκό κρασί .ελιές πράσινες , λάδι ,αλατοπίπερο
Εκτέλεση : τυλίγουμε τα μπουτάκια με τις φέτες το μπέικον καρφώνουμε με οδοντογλυφίδες,αλατοπιπερώνουμε ,βάζουμε σε ταψάκι ,βάζουμε το λάδι ,ψιλοκομμένο μπέικον και τις ελιές .Μόλιςψηθει λίγο βάζουμε και το κρασί.

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

budapest

κρεατάκι γκούλμπασι στη λαδόκολλα

κρεατάκι γκούλμπασι στη λαδόκολλαΥλικά παίρνουμε κρέας ότι προτιμάμε αρνάκι ,χοιρινό ακομα και κοτόπουλο , το κόβουμε σε μπουκίτσες, βάζουμε πατάτες κομμένες όχι πολύ μεγάλες ,σκόρδο μπόλικο και τυρί σε κομμάτια γραβιέρα κασέρι ή κεφαλοτύρι .ανακατεύουμε όλα τα υλικά βάζουμε και λίγο λάδι ,κατά βούληση.τυλίγουμε σε λαδόκολλα και μετά σε αλουμινόχαρτο .μπορεί να γίνει και σε μικρά πακετάκια .το τυρί λιώνει και γίνεται μούρλια .Ψήνουμε για αρκετές ώρες στο φούρνο .Συνταγή όπως την κάνουμε στην Πελοπόννησο.

μπριος εύκολο

μπριος εύκολο υλικά : 1κουταλάκι ζάχαρη ,αν θέλει κανείς βάζει και περισσότερη 1/2 κουτ. αλάτι ,1ποτήρι φρέσκο γάλα, 1 φακελάκι ξερη μαγιά ,1/2 κιλό φαρίνα ,1 αβγό ,1/2 φλυτζ. ελαιόλαδο ή βούτυρο(πιο ωραίο με βούτυρο) .
αναλκατεύουμε τη μαγιά με το αλεύρι και τα άλλα υλικά ,μισή ωρα να φουσκώσει πλάθουμε μικρά μπριος ψήνουμε στους 180 για μισή ώρα .Πολύ ωραία για πρωινό με μερέντα.
για του λόγου το αληθές ,συνταγή για γκουλάς.
κρεατάκι μοσχαράκι σε μπουκίτσες- κατά βούληση η ποσότητα -,κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο ,πιπερίτσες ψιλοκομμένες αφθονες,ή οπως αρέσει στον καθένα πατατούλες και καροτάκια ντοματοχυμό λίγο,αλατοπίπερο ,μπόλικη πάπρικα .Τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρέας και όλα τα άλλα υλικά ρίχνουμε πάπρικα και ντοματοχυμό νεράκι ή ζωμό κρέατος ,γίνεται και στη χύτρα αλλά οι πατάτες στο τέλος

σουηδικα ρολά με κανέλα


Για τη ζύμη : 1φλυτζ.τσαγιού χλιαρό γάλα ,1 φακελάκι ξερή μαγιά ,1/3 φλυτζανιού κρυσταλλική ζάχαρη ,4 κουταλιές σούπες ανάλατο βούτυρο και λίγο ακόμα για το ταψί
3 κρόκοι αυγών και 1 αβγό για την επιφάνεια ,ξύσμα πορτοκάλι ,1 κουτ. γλυκού αλάτι 4 φλυτζ. αλεύρι για γλυκά ψωμιά.(αν βιάζομαι να φουσκώσει βάζω και φαρίνα)
Για τη γέμιση :1/2 τσαγιού καστανή ζάχαρη ,1 κουτάλι σούπας κανέλα ,3 κουταλιές σούπας ανάλατο βούτυρο.
Εκτέλεση: Ανακατεύουμε τη μαγιά στο γάλα, το ρίχνουμε στο αλεύρι και όλα τα άλλα υλικά της ζύμης αλείφουμε αποπάνω από τη ζύμη βούτυρο και το αφήνουμε για δύο ώρες.
Ανοίγουμε μετά σε ορθογώνιο φύλλο ,αλείφουμε βούτυρο πασπαλίζουμε τη γέμιση ,τυλίγουμε σε ρολό και κόβουμε σε ροδέλες .Τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψάκι αλείφουμε με αβγό .Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μισή ώρα ή όσο πάρει ,προσοχή να ψηθει αποκάτω. φωτογραφία δεν έχει έφαγα το μισό άλλη μέρα.