Σάββατο, 24 Απριλίου 2010

μπριζόλες στη γάστρα με σκόρδο ,πορτοκάλι ,λεμόνι,μουστάρδα


Υλικά:
4 μπριζόλες χοιρινές
πατάτες 1 κιλό κομμένες κυδωνάτες
χυμό από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι
μουστάρδα μερικές κουταλιές
2 σκελίδες σκόρδο
ρίγανη ,αλάτι, μιξ πιπεριών
λίγο λάδι και νερό.
Εκτέλεση: κόβουμε τις πατάτες , ψιλοκόβουμε το σκόρδο ,αλατοπιπερώνουμε ,βάζουμε τις μπριζόλες τις πατάτες και το σκόρδο στη γάστρα, στίβουμε το λεμόνι και το πορτοκάλι και ανακατεύουμε στο χυμό τη μουστάρδα και περιχύνουμε το φαγητό.Καλή όρεξη!

Τετάρτη, 21 Απριλίου 2010

Σουτζουκάκια


Υλικά:1/2 κιλού κιμά , φρυγανιά τριμμένη ,κρεμμύδι τριμμένο, δυόσμο ,αλάτι ,πιπέρι κίμινο ,λάδι ,αβγό (αν θέλουμε ) και λίγο ούζο.

Για τη σάλτσα : ντομάτες τριμμένες φρέσκες ή πουμαρό ,λίγο λάδι ,αλάτι πιπέρι μυρωδικά ότι μας αρέσει ,κανέλα ή μπαχάρι ή και κίμινο.

Εκτέλεση:Πλάθουμε τους κεφτέδες σε μακρουλά κεφτεδάκια τα τηγανίζουμε ,ή τα ψήνουμε στο φούρνο για πιο ελαφριά .Στραγγίζουμε τους κεφτέδες από το λάδι και αφού έχουμε βράσει λίγο τη σάλτσα βάζουμε τους κεφτέδες μέσα για να συνεχιστεί το βράσιμο.Καλή όρεξη ! Είχα πολύ καιρό να το φτιάξω και μου έλειψε ,πάει πολύ με πιλάφι ή πατάτες τηγανιτές !

Τρίτη, 20 Απριλίου 2010

πιπεράτο φιλέτο ή μπριζόλα

Υλικά:
κρέας μοσχάρι φιλέτο ή και μπριζόλα κάνει 2 κομμάτια,ή όσο θέλει ο καθένας
διάφορα πιπέρια τριμμένα (τα κολλάμε στο κρέας)
αλάτι
κονιάκ κατά βούληση
κρέμα γάλακτος (ή πετιμέζι για πιο ελαφρύ )
βούτυρο
και πλευρώτους πάει αλλά είναι παραλλαγή
Εκτέλεση:
Κολλάμε τα πιπέρια στο κρέας ή απλά τα σωτάρουμε σε βούτυρο μαζί με το κρέας(μανιτάρια επίσης αν βάλουμε) ,σβήνουμε με κονιάκ ,αλατίζουμε,μόλις απορροφηθεί το κονιάκ ,ρίχνουμε την κρέμα ή το πετιμέζι και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα .Ταιριάζει με τις πατάτες ογκρατέν,τέλεια.

Δευτέρα, 19 Απριλίου 2010

πατάτες ογκρατεν

Υλικά:πατάτες κομμένες στο μαντολίνο λεπτές φέτες ίσα για να γεμίσει ένα ταψάκι,
1 κρέμα γάλακτος 250 m.l. γάλα ,αλάτι πιπέρι ,μοσχοκάρυδο,τυρί τριμμένο (όσο θέλουμε) ,λίγο μπέικον σε κομματάκια 5 φέτες,πάει και λίγο βούτυρο.

Εκτέλεση:Στρώνουμε τις πατάτες σε ταψάκι ,ρίχνουμε μπέικον και τυριά ,αλάτι πιπέρι και μοσχοκάρυδο , την κρέμα γάλακτος απο πάνω .Όσο ψήνεται βάζουμε αλουμινόχαρτο και αν θέλει υγρά βάζουμε γάλα συμπλήρωμα φρέσκο ή εβαπορέ. Ταιριάζει με πιπεράτη μπριζόλα.

ρύζι με λαχανικά (για συνοδευτικό)

ΥΛΙΚΑ:1 κούπα ρύζι ,1 πιπεριά, 1, κρεμμύδι , 1 σκελ. σκόρδο, λίγο χυμό ντομάτας ,λίγο βούτυρο ή λάδι , 1 κύβο κότας ή βοδινό,αλάτι πιπέρι ,πάπρικα.

Εκτέλεση: Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά τα σωτάρουμε στο λάδι ,ή το βούτυρο μαζί με το ρύζι
Ρίχνουμε την ντομάτα χυμό ,τον κύβο και νερό για να βράσει ,κάμποση ώρα.Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε νερό και το αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να το πιει όλο.Ταιριάζει με μοσχαρίσια μπριζολίτσα σβησμένη με κονιάκ.

Κυριακή, 18 Απριλίου 2010

πουτίγκα με μπαγιάτικο κέικ ή τσουρέκι και μήλα

Υλικά:
4 φλιτζ. τσαγιού μπαγιάτικο κέικ ή τσουρέκι μπαγιάτικο χωρίς κόρα, κομμένο σε κυβάκια(κάνει και του εμπορίου )
1 κ.σ. κανέλα
1 μεγάλο μήλο κομμένο σε κυβάκια
4 κ.σ. ξανθή σταφίδα
2 φλιτζ. τσαγιού γάλα
1 κ.σ. βούτυρο
1 φλιτζ. τσαγιού μαύρη ζάχαρη(γίνεται και με κανονική)
3 αβγά
1 βανίλια


Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε στους 180 βαθμούς και ανακατεύετε το κέικ με το μήλο, τις σταφίδες και την κανέλα χωριστά.
Ρίχνετε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη βανίλια και το βάζετε στη φωτιά μέχρι να ζεσταθεί και να λιώσει το βούτυρο.
Χτυπάτε τα αβγά και προσθέτετε το καυτό μείγμα του γάλακτος.
Ανακατεύετε και ρίχνετε το νέο μείγμα στο μπολ με το ψωμί και αδειάσετε το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι.
Τοποθετείτε το ταψάκι μέσα σε ένα μεγαλύτερο ταψί και προσθέτετε καυτό νερό να σκεπαστεί το μικρό ταψί κατά 2 δάχτυλα.
Ψήνετε την πουτίγκα στον προθερμασμένο φούρνο για μέχρι να βγαίνει στεγνό το μαχαίρι.

Κάπου τη βρήκ με ψωμί αλλά με κέικ είναι πιο ωραία.

εύκολο ψωμί με μπίρα

είναι εύκολο γιατί φουσκώνει γρήγορα δεν θέλει και πολύ ζύμωμα
Υλικά :1 φαρίνα κόκκινη,μπίρα όσο πάρει ,όχι νερό ,λίγο αλάτι ,ζάχαρη,γλυκάνισο και σουσάμι.
Εκτέλεση: Ρίχνουμε το αλεύρι σε λεκάνη ,με το αλάτι και τη ζάχαρη ,ρίχνουμε λίγη λίγη τη μπίρα και ζυμώνουμε ,βάζουμε και το γλυκάνισο .Βάζουμε σε ταψί ή μακρόστενη φόρμα του κέικ ,μπόλικο σουσάμι ,και ψήνουμε μέχρι να γίνει ,φουσκώνει αρκετά ,ειδικά σε φόρμα του κέικ ,γίνεται σαν φόρμα του τόστ.

Χοιρινό πρασοσελινο Υλικά : 1 κιλό χοιρινό Πράσα Κρεμμύδι Σέλινο Πελτε Αλάτι Πιπερι Εκτέλεση:Σωταρουμε το χοιρινό με το κρεμμύδι α...