Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

μηλόπιτα 2

Υλικά : για τη βάση: 3 αβγά ,200 γραμ. βούτυρο , 3 κουταλιές μεγάλες  μέλι , 1 φλυτζανάκι πετιμέζι ,1 φλυτζάνι γάλα 300-400 γραμμ αλεύρι ,1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ,κανέλα .
Για την κάλυψη : 2 κουταλιές σούπας βούτυρο ,3 μήλα κομμένα σε κυβάκια σταφίδες μαύρες ,μύγδαλο και καρύδι ψιλοτριμμένα ,λίγη ζάχαρη καστανή και λίγο πετιμέζι.
Εκτέλεση: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της βάσης και ψήνουμε σε μικρό ταψάκι με λαδόκολλα ,  σωτάρουμε τα μήλα με τις σταφίδες στο βούτυρο ,ρίχνουμε τη ζάχαρη λίγο ακόμα κανέλα  και το πετιμέζι κι αφού έχει ψηθεί αρκετά η βάση το ρίχνουμε αποπάνω και πασπαλίζουμε με την εξτρά ζάχαρη και τους ξηρούς καρπούς.

λαγάνα γρήγορη

                                                                     Υλικά: 500 γραμ. αλεύρι μαλακό
, 1/2 φλυτζάνι λάδι ίσως και παραπάνω , μαγιά 40 γραμμάρια νωπή ,1/2 κουταλάκι αλάτι ,νερό όσο πάρει σουσάμι .


Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε λίγο νερό και διαλύουμε  τη μαγιά ,την αφήνουμε λίγο να ενεργήσει ,προσθέτουμε το λάδι και το αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνουμε. Στο τέλος έβαλα και λίγο αλέύρι κίτρινο γιατί μάλλον το παράκανα με το νερό. πλάθουμε μέσα σε ταψί με λαδόκολλα στο γνωστό σχήμα  ,αφήνουμε να φουσκώσει πατάμε με τα χέρια για να πάρει το σχήμα της αλείφουμε με λάδι ,βάζουμε σουσάμι ,ψεκάζουμε με νερό όσο ψήνεται για  να μην ξεραθεί. Ψήνουμε στο πάνω κάτω ψήσιμο του φούρνου μέχρι να πάρει χρώμα.Βγαίνουν δύο λαγάνες.

Η Βέφα λέει να αφήσουμε το προζύμι 12 ώρες όπως και στα κουλούρια Θεσσαλονίκης .

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

κοτόπουλο στη γαστρα

1 κοτόπουλο,πατάτες ,πορτοκάλι το χυμό του,μουστάρδα,λάδι   μίγμα μπαχαρικών ,αλάτι ,σκόρδο.
Βάζουμε στο κοτόπουλο που είναι σε μερίδες το σκόρδο κάνοντας τρυπούλες  ,βάζουμε τις πατάτες και το κοτόπουλο στη γάστρα μαζί με τα μυρωδικά ,το πορτοκάλι ,το λάδι και τη μουστάρδα ,ψήνουμε ανάλογα με το μέγεθος του κοτόπουλου στο τέλος ψήνουμε χωρίς το καπάκι.





σπανακόπιτα

Υλικά :για τη γέμιση: 1/2 κιλό σπανάκι ,1/2 κιλό σέσκουλα , λίγα ραδίκια (πάνε πολύ και οι καυκαλήθρες)
φρέσκα κρεμμυδάκια , άνηθο κατά βούληση ,αλάτι,πιπέρι ,λάδι,φέτα ή άλλο τυρί.
Για το ζυμάρι : 1 κιλό αλεύρι ,λίγο λάδι, λίγο ξίδι,1 αβγό και νερό όσο πάρει.
Εκτέλεση: Καθαρίσουμε και ζεματάμε τα χόρτα τα ψιλοκόβουμε και σε μια κατσαρόλα ,βάζουμε το λάδι και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης τσιγαρίζουμε ελαφρά ,βάζουμε και το τυρί.
Ανοίγουμε το φύλλο για στρογγυλό ταψί ,τα στρώνουμε ένα ένα και στα τρία φύλλα από τη βάση βάζουμε τη μισή γέμιση ,άλλα δύο φύλλα και την υπόλοιπη  γέμιση,αποπάνω τρία φύλλα ακόμη.Λαδώνουμε καλά για να ψηθούν τα φύλλα ,εξαιρετικά νόστιμη αν είναι ξεροψημένη.