Σάββατο 3 Απριλίου 2010

κοντοσούβλι (για όποιον δεν τρώει το αρνί)

Υλικά:2 κιλά χοιρινό σπάλα, πιπεριές σε κομμάτια ,κρεμμύδια σε κομμάτια ,ντομάτες σε κομμάτια ,αλάτι ,πιπέρι ρίγανη
Εκτέλεση :ζητάμε από το χασάπη να μας κόψει σε μεγάλο μέγεθος μπουκιές το κρέας ,το περνάμε σε σουβλίτσες εναλλάξ με τα λαχανικά ψήνουμε στο γκρίλ όχι πολύ για να μην ξεραθεί αλείφουμε με λάδι όσο ψήνεται.

κουλουράκια σμυρναίικα

υλικά: 800 γραμ. φαρίνα
320 γραμ βούτυρο γάλακτος λιωμένο ,225 γραμ. ζάχαρη ,1 βανίλια, 2 κρόκοι αβγών ,120 ml χλιαρό γάλα , 100 ml χυμός πορτοκάλι . 3κουτ. σούπας κονιάκ 2 κουτ. σούπας γάλα με 1 αβγό για άλειμμα.
Εκτέλεση : Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη , ρίχνουμε τους κρόκους και τη βανίλια
,ρίχνουμε το χυμό το γάλα ,το κονιάκ και λίγο λίγο το αλεύρι .το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 -40 λεπτά .Πλάθουμε βάζουμε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα αλείφουμε με το γάλα και αβγό χτυπημένα .Ψήνουμε για 40 λεπτά στους 180 C.

κοκορέτσι (ναι μου αρέσει με όλες τις αηδιαστικές του λεπτομέρειες

Υλικά : 1 συκωταριά αρνίσια , αντεριές πλυμμένες και καθαρισμένες
σούβλα μικρή ή μεγάλη(γίνεται και στην κουζίνα)
αλατοπίπερο και ριγανίτσα

Εκτέλεση: Κόβουμε τη συκωταριά σε μικρότερα κομμάτια την περνάμε στη σούβλα ,τυλίγουμε τα άντερα .Αλατοπιπερώνουμε πριν και μετά .Δεν ξεχνάμε να λαδώνουμε κατά το ψήσιμο.

ρολά σνίτσελ με τυρί (αρέσει πολύ σε μια φίλη)

Υλικά : 6 φέτες σνίτσελ, 3 κουταλιές σούπα γαλέτα 100 γραμ.κεφαλογραβιέρα ,1 αβγό
κρασ'ι κόκκινο ,100 γραμ. μπέικον ,λίγο βούτυρο ,αλάτι ,πιπέρι

Εκτέλεση : πλένουμε σκουπίζουμε και αλατοπιπερώνουμε τα σνίτσελ ,ανακατεύουμε τη γέμιση τη γαλέτα ,το μπέικον ψιλοκομμένο και τη γραβιέρα τριμμένη και το αυγό.Γεμίζουμε και τυλίγουμε σε ρολάκια τα σνίτσελ κλείνουμε με οδοντογλυφίδες.Βάζουμε βούτυρο στην κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε τα ρολάκια σβήνουμε με το κρασί (αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο νερό ) αφήνουμε να ψηθεί.Στη χύτρα αρκεί ένα τέταρτο της ώρας .Καλή όρεξη!

Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

χοιρινό με χόρτα ,αντι για μαγειρίτσα

με λίγα λόγια η μαγειρίτσα δεν με ενθουσιάζει ,οπότε θα προτιμήσω χοιρινό με χόρτα ,άγρια ό,τι βρω
Υλικά:1 κιλό χοιρινό σε μπουκίτσες σπάλα
χόρτα διάφορα του βουνού
σέλινο
κρεμμυδάκια φρέσκα 1-2
αβγό για τη σάλτσα
λεμόνι
λίγο πελτέ
Εκτέλεση : Ζεματάμε τα χόρτα και το κρέας χωριστά .Τσιγαρίζουμε πρώτα το κρέας με λίγο λάδι και το κρεμμυδάκι ,ρίχνουμε νεράκι και λίγο πελτέ ,το αφήνουμε να βράσει λίγο και στο τέλος βάζουμε και τα χόρτα .τέλος αβγοκόβουμε ,καλή όρεξη!

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

τσουρέκια

τσουρέκια
Υλικά:1 κιλό αλεύρι ειδικό για τσουρέκι ,1κούπα του τσαγιού βούτυρο πρόβειο (ή έστω μισό μισό με μαργαρίνη) 1 και 1/4 κουπα τσαγιού ζάχαρη ,4 αβγα ,1 κούπα χλιαρό γάλα 85 γραμ. μαγιά νωπή, 1κουταλάκι αλάτι ,λίγο μαχλέπι τριμμένο ,λίγη μαστίχα τριμμένη.
Εκτέλεση :Βάζουμε το αλεύρι το αλεύρι , το αλάτι ,το μαχλέπι και τη μαστίχα σε μπολ .Λιώνουμε το βούτυρο πρώτα σε κατσαρόλα προσθέτουμε και τη ζάχαρη τα βάζουμε στο μείγμα με το αλεύρι .Διαλύουμε τη μαγιά στο γάλα ,χτυπάμε χωριστά τα αβγά ,τα προσθέτουμε στο πρώτο μείγμα Χτυπάμε στο μίξερ .Αφήνουμε τη ζύμη για τουλάχιστον μία ώρα να διπλασιαστεί,πλάθουμε ατομικά τσουρέκια ,τα βάζουμε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα , τα αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν ,αν έχουμε υπομονή πάνω από ώρα , αλείφουμε με αβγό και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο ,προσοχή να μην καούν αποκάτω.

ρεβυθοκεφτέδες ,της απελπισίας πρώτη φορά

ρεβυθοκεφτέδες
Υλικά:250 γραμ. ρεβύθια αποφλοιωμένα ,1 κρεμμύδι , ρίγανη ,δυόσμο , αλεύρι, αλάτι ,πιπέρι ,κίμινο
Εκτέλεση: Βάζουμε από το βράδυ στο νερό τα ρεβύθια.Την επόμενη μέρα τα βράζουμε λίγο ,τα κόβουμε ση μουλινέτα να γίνουν χυλός μαζί και το κρεμμύδι ,τα βάζουμε στο ψηγείο να σφίξουνε λίγο.Πλάθουμε αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι .Προσοχή να πολτοποιηθούν καλά(εγώ τα ξανάβαλα στη μπουλινέτα)Καλή όρεξη !

Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

ελαφρύ γεύμα στη Βουδαπέστη (χωρίς πιρούνι,δεν υπήρχε πάντα)


μπιφτεκάκι γεμιστό με γραβιέρα Κρήτης και μπέικον


μπιφτεκάκι γεμιστό με γραβιέρα Κρήτης και μπέικον

Υλικά: κιμάς μοσχαρίσιος 1/2 κιλό

1 αβγό ,φρυγανιά (αν θέλουμε )

γραβιέρα Κρήτης 100 γραμ. σε μικρά κομματάκια

Μπέικον 3-4 φέτες


αλάτι πιπέρι ,μυρωδικά (ότι προτιμάει κανείς )

κρεμμυδάκι μισό

κίμινο(μ 'αρέσει πολύ)

Εκτέλεση: Πλάθουμε κανονικά τα μπιφτέκια και τα γεμίζουμε με ένα μικρό κομματάκι τυρί και ένα κομματάκι μπέικον ,ψήνουμε στο γκριλ στο τηγάνι ή αν θέλουμε στο φούρνο για πιο ελαφρύ στο στομάχι.

Καλή όρεξη !