Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

ρολό με κιμά στη γάστρα

Υλικά: 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος ή χοιρινός θέμα γούστου, 4 αβγά βρασμένα , αλάτι πιπέρι ,κίμινο , ψωμί μπαγιάτικο μουσκεμένο ή φρυγανιά ,ρίγανη και δυόσμο ,λίγο γάλα , ξίδι ,1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες λάδι και λεμόνι
Εκτέλεση: Ζυμώνουμε τον κιμά κανονικά (εγώ έβαλα και πάπρικα) τον ανοίγουμε  σε φύλλο βάζουμε μέσα τα αβγά ,τυλίγουμε σε ρολό ,βάζουμε στη γάστρα και μαζί τις πατάτες το λάδι και το λεμόνι ,αν χρειαστεί και λίγο νερό .Καλή όρεξη!

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

μελιτζάνες σκορδαλιά της μαμάς μου

Συνταγή της μαμάς εκ Πελοποννήσου γι' αυτό και οι μελιτζάνες πρέπει να είναι οι τσακώνικες και όχι οι φλάσκες.
Υλικά: μελιτζάνες μακριές κομμένες σε λωρίδες λεπτές , κανονικά τα υλικά για σκορδαλιά αλλά αντί για ψωμί βάζουμε  αλεύρι σαν κουρκούτι με σκόρδο , λάδι αλάτι πιπέρι.και ξύδι

Εκτέλεση: Βράζουμε τις μελιτζάνες ελαφρά να φύγει και η πικρίλα τις στραγγίζουμε τις αραδιάζουμε σε πυρέξ και βάζουμε αποπάνω τη σκορδαλιά ,ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν και να κάνουν κρούστα ,του άντρα μου δεν του πολυάρεσε αλλά δεν είναι και από την Πελοπόννησο ,αυτός χάνει!

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

φασολάκια ή τουρλού

Η γιαγιά μου στο χωριό μάζευε ότι λαχανικά είχε στον κήπο και έκανε τουρλού λαχανικά στην κατσαρόλα να γλύφεις τα δάχτυλά σου.Εγώ είχα μόνο φασολάκια φρέσκα και μελιτζάνες.
Υλικά λοιπόν: φασολάκια φρέσκα ,μπάμιες , κολοκυθάκια ,πατάτες ,πιπεριά ,μαϊντανό κρεμμυδάκια ,σκόρδο κατά βούληση ντομάτα ,λάδι  ,αλάτι ,πιπέρι  .
Εκτέλεση: Η γιαγιά τα περνούσε πρώτα στο τηγάνι ,εγώ το αποφεύγω ,οπότε σωτάρουμε τα υλικά  όλα σε λαδάκι σβήνουμε με ντομάτα φρέσκια ή του κουτιού και το αφήνουμε να βράσει προσθέτοντας και αλατοπίπερο.Άλλη γεύση βέβαια τότε ,αλλά που να βρούμε τα ίδια λαχανικά,μόνο η ανάμνηση.

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

μοσχαρίσια μπριζόλα στο τεφάλ

Υλικά:μπριζόλες ανάλογα με τα άτομα ,βούτυρο με άρωμα σκόρδο ,ένα κύβο,αλάτι πιπέρι ,ρίγανη ,κονιάκ. λάδι.

Εκτέλεση: Αφήνουμε ο κρέας με το κονιάκ και τα μπαχαρικά για λίγη ώρα στο ψυγείο , έπειτα σωτάρουμε στο βούτυρο , ρίχνουμε τον κύβο με λίγο ζεστό νερό και αφήνουμε να ψηθεί .Δεν θέλει πολύ ψήσιμο γίνεται λάστιχο, εγώ έβρασα και λίγο μπροκολάκι  για σαλάτα.Ελαφριές καλοκαιρινές συνταγές!